Iedereen is druk bezig met webinars en veel organisaties zijn nog zoekende. Zowel conceptueel en strategisch, als ook praktisch en concreet. Als het gaat om software/platform keuze is er een enorm aanbod en worden appels nog wel eens vergeleken met peren.

Ik onderscheid een drietal hoofdcategorieën die misschien wat orde kunnen aanbrengen in het totale aanbod.

Studio plus eigen software

Er is een aantal aanbieders die vanuit een eigen studio met eigen software webinars aanbiedt. Denk aan partijen als Online Seminar, Quadia of Company Webcast.

Prettig als je alles wilt uitbesteden en vaak prima studio’s waardoor het er allemaal prima uitziet.

Potentieel risico bij dit soort partijen is dat ze qua ontwikkeling en development moeten opboksen tegen wereld spelers met enorme teams en ze dus moeten waken niet ‘te verouderen’.

En daarnaast is het vaak wel wat kostbaarder dan een pure online webinar oplossing

2. Online/webbased tools

Dit is de grootste bulk. Ik zie hierbinnen twee groepen:

Vanuit een IT historie ontwikkeld.

Oplossingen als Cisco Webex, of Microsoft Live Events positioneren zich in deze zich snel ontwikkelende markt, maar ik heb persoonlijk best moeite met dit soort partijen.

Ze ‘ademen’ II en zijn niet gebruikersvriendelijk. Sterker nog, na een paar uur ‘klooien’ is het mij nog steeds niet gelukt Microsoft Live Events überhaupt aan de praat te krijgen.

Voordeel? Werk je in opdracht van grote organisaties dan zijn partijen als Microsoft en Cisco vaak als enige geaccepteerd.

b. De webinar tools zonder al teveel IT heritage

Hiervan zijn er enorm veel, een selectie: WebinarGeek, WebinarJam, Webinar Ninja, LiveStorm, ClickMeeting, TwentyThree, BigMarker, Demio of Zoom.

3. Tailormade

Je kunt tegenwoordig zelf zaken regelen en combineren. Camera en geluid, OBS, en hoppa, streamen via YouTube of Facebook.

En dan heb ik het in deze post nog niet over de tools die zich echt richten op online events. Met registratiemogelijkheden, matchmaking tools, etc.

Zaak dus om je hier goed op te oriënteren en geen foute keuzes te maken. Ik help je graag hiermee, laat weten als je mijn advies kan gebruiken.